130 éves a bácsgyulafalvi iskola

2015. május 03.
Írta: Keszég Kornél Találatok: 3787

 

KEZDET – 1885. február 28-án kezdődött az oktatás a faluban közel másfél évre a falualapítást követően. Már akkor rádöbbentek arra, hogy a közösség kiépítése és megmaradása kizárólag a tudáson, az oktatáson múlik. Gyorsan fel is épül az iskola első épülete, majd a második, s a harmadik. Kezdetben 360 diákkal egy tanító foglalkozott, aki Szajánból érkezett. A történelem viharai a falut sem kerülték el. Az első világháborút követően az iskolát államosították, a két világháború között három iskola is működött a magyaroknak, szerbeknek, valamint külön a németeknek. A szerb tagozatra a szomszédos település szerb diákjai is ide jártak. A második világháború  alatt a magyar közigazgatás alatt kizárólag magyarul folyt az okatatás. A második világháborút követően hat, majd nyolcosztályos lett az iskola, 1961-ben kapta a Kis Ferenc Általános Iskola nevet. 1997-ben megkezdődött a szerb alsó tagozat működése.

MA – Jelenleg az iskola száz diákot számlál, ebből 80% magyar, a környező településeken itt van a legtöbb magyar diák. A tantárgyakat, közel mindet erre megfelelő szakos tanár tanítja, vidékről utaznak. Az iskola diákjai a kötelező oktatási program mellett szakcsoportokban és emeltszintű oktatáson is részt vesznek.

JÖVŐ – a lakosság csökkenése, az elvándorlás nagyban befolyásolni fogja az iskola diáklétszámát. Az elmút 130 év mindenképp küzdelmes volt s a megmaradásért folyt a harc, az elkövetkező periódus is ezzel fog telni.

ISKOLANAPI  MŰSOR

 

A kétnapos ünnepség első napján mondhatni gyermeknapot tartottak, ahol a testvériskolák diáktársaikkal fociztak, origamiztak, kézműves foglalkozás mellett még csoportfoglalkozás és jóga is szerepelt a programok között.

Második nap az iskola diákjai ünnepi műsort készítettek a megjelenteknek, a kúltúrotthon megtelt, szavalatokkal, énekkel, tánccal, jelenetekkel tarkították a műsort.

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás