Szivaci-völgy (2015) + videó

2015. június 20.
Írta: Keszég Kornél Találatok: 4025

A Szivaci-völgy egy természtes képződmény Bácsgyulafalvától 2-3 km-re délre. Valamikor tanyák és gyümölcsösök, valamint szőlő lugasokka volt tele a völgy partoldala. A II. világháborút követően, az államosítással megszünt a magántulajdon, a szivaci németek eltüntek erről a vidékről, s itt hagyták a gyümölcsösöket, szőlőket, a helyükre betelepültek pedig nem értékelték, gondozták a kapott területet. Államosítást követően szántókká alakították a völgypartot, vagy a vad természet vette vissza az egykoron megszelídített vadont.

A völgyet a szivaciak Telecskai-patak hívják, míg mi falubeliek csak Szivaci-völgynek, az ott csordogáló erecskét, pataknak, csatornának. Több éven keresztül igazi vadonnak számított, messze a civilizációtól, se géphang, semmi zaj, csak a természet zajai, márcsicsergések, igazi vadon a Telecskai-dombokon. Ott a 90-es évek elején emlékszem nádat mentünk vágni a völgybe, az istálló tetőjének a kibélelésére, jó hőszigetelő. Tavaly, 2o14-ben az új tulajdonosa a szivaci szövetkezetnek földmunkálatokkal újra kimélyitette a patak medrét, de ezzel a fákat, bokrokat, cserjéket is kivette. Szüleim gyermekorában a patak felső részén, volt egy kiszélesített meder, ahol fürödtek, inkább dagonyáztak a mocsárban, itt ma egy mesterséges gátnak köszönhetően szintén széles a medre, s 50-100 méteren csónakázni is lehetne!

Azelőtt nehezen lehett a patakhoz férni a növényzet miatt, most belátható, s először láttam benne folydogálni vizet. Aki tehet nézzen le, egy családi kirándulásnak is megteszi, s még csónakázni is lehet!

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás