Summa summárum

2015. január 20.
Írta: Keszég Kornél Találatok: 4092

 

Avagy bácsgyulafalva esmeménynaptára a 2014-es évben

A 2014-es év úgy kezdődött, hogy a falut a hótorlaszok három napra elvágták a külvilágtól. A VOJPUT nem tette munkáját. A kiolvadás napján tűz ütött ki a faluban. Egy családi ház tetőszerkezete leégett. A helyiek szolidaritásának köszönhetően a gyűjtési akciót követően a házra új tetőt sikerült építeni. A hótorlasz ideje alatt összegyülemlett a tej, napokig nem jött a tejért a SOMBOLED, s a tejtermelők ezer liter teje pocsékba ment.

Tavasszal a tataházi önkormányzattal kialakult kapcsolatnak köszönhetően, a gyulafalvi iskolások részt vehettek a felső-bácskai iskolák környezetismereti vetélkedőjén Tataházán. Emellett a helyi tanulók vendégeskedtek a tataházi gyermeknapon is, ahol több program mellett barátságos focimérkőzést is játszottak. A gyulafalvi gyermekhét egy napján a tataházi gyermekek vendégeskedtek nálunk.

A szerbiai árvízkárosultak megsegítésére ismét megmozdult a falu lakossága, gyűjtést szerveztek, a befolyt összeget a katasztrófaelhárítási számlára fizették be, a tisztasági és élelmiszereket pedig a Vöröskereszt részére továbbították.

Tavasz folyamán az Ötösfogat serege is fellépett.

Az idei jótékonysági bál keretében az 500. jubileumi bálját ünnepelte az Éjszakai mulató Bácsgyulafalván.

Az iskola több versenyre küldte diákjait, hazaira és külföldire is, ahhonnan szép eredményekkel tértek haza a tanulók.

Az egyházi élet is tartalmas volt, ebben az évben is megesett az elsőgyónás, elsőáldozás és a háromévente szervezett bérmálkozás is.

A tanévzárót követően a gyermekek részére a művelődési egyesület gyermekszínjátszó tábort szervezett. Emellett az egyesület tagjai megjelentek minden fontos megmérettetésen, szép eredményekkel tértek haza.

A kézimunkázó asszonyok is szorgalmasak voltak a 2014-es évben, munkáikkal részt vettek a 44. MIRK-en, a felnőttek és a gyermekek is. Az év végén pedig szövőtanfolyamot tartottak.

A Keskenyúton Alapítvány dokumentumfilmet forgatott Gyulafalván a nyáron.

Ebben az évben több egészségmegelőző kampány volt, tüdőszűrés, bélrák-szűrés, falunapi vérnyomás- és cukorszint-mérés.

Falunap. A nyár legnagyobb és legtöbb embert megmozgató eseménye, a szokásos programmal, az idén a solti mazsorettek és a kalocsai fúvós zenekar tette még ünnepibbé.

A nyár végén több helyi fiatal a HK és több magánszemély segítségével kitisztították és próbálták rendezni a futballpályát, ahogy az erejükből telt.

Az ősz folyamán immár hagyománnyá vált a falualapítási ünnep, amikor megemlékezünk elődeinkről, honnan jöttünk.

Az évet a karácsonyi műsor és az év vége előtt lovas fogattal a falut bejáró télapó zárta, aki csomagot osztott a gyermekeknek, ez is immár hagyománnyá vált.

 

 

 

 

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás