Tizenöt éve indult a Gyulafalvi Napló

2019. augusztus 30.
Írta: Keszég Kornél Találatok: 3338

Kedves olvasó, Ön most a bácsgyulafalvi Gyulafalvi Napló 159. számát tartja a kezében, pontosan tizenöt évvel ezelőtt 2004 augusztusában látott napvilágot a faluújság első száma. Tizenöt évvel ezelőtt igény mutatkozott egy falusi hírmondó elindítására Bácsgyulafalván. A lakosok jobb informálása érdekében egy kistérségi újság elindításába fogtunk. Szerény keretek között, rövid idő alatt a falu lakosai között nagy sikereket ért el. Minden magyar háztartásba eljutott.

A helyi hírekkel és helyi témákkal foglalkozó Gyulafalvi Napló indulásakor az internet még csak néhány gyulafalvi családnak volt elérhető, ezért is lett az újság rövid idő alatt annyira közkedvelt.

A legtöbb helyi érdekeltségű kisújság néhány év után megszűnt (pl. kossuthfalvi), a Gyulafalvi Napló is szünetelt, de ez idő alatt az akkori ifjúsági csoport adta ki a falusi kisújságot. Majd 2008 júliusában újraindult, s azóta folyamatosan informálja a helyieket.

Ez a 15 év alatt sok minden változott, sok falubéli külföldön találta meg a boldogulását, az internet és a közösségi hálózatok előretörtek. Ma egy eseményt követően néhány percre már olvashatunk róla, videót nézhetünk. A Gyulafalvi Napló készítői időben reagáltak a változásokra és elindították a falu honlapját, a faluújság elektronikus változatát. Ma már erre sokkal nagyobb az igény hisz sok falubéli él Svédországtól Svájcig, Újvidéktől Brémáig, akik szívesen olvassák a híreket a szülőfalujukról. Több faluból külföldre elszármazott jelentkezett az elmúlt másfél évtizede, tudjuk, hogy a nyomtatott faluújság Torontóba és Ausztráliába is eljutott.

A falu honlapja mellett ma is folyamatosan elérhető a faluújság nyomtatott változata is.

Ma, tizenöt év után ugyan olyan lendülettel és szeretettel készül a faluújság mint az induláskor. Küldetése van, immár tizenöt éve írja a falu krónikáját. Az elmúlt fél évben intenzív munka folyt a falu honlapjának fejlesztésében, száz cikk és több ezer kép lett feltöltve. A munka tovább folytatódik, az elkövetkező egy évben tervek szerint az összes faluújságban megjelent cikk és kép is fel lesz töltve.

Jövő? – hangozhat a költői kérdés. Minden újabb nappal még több igény mutatkozik a falubéli hírek, események megjelenésére úgy a faluújságban, mint a honlapon. Az elmúlt néhány évben nagy számban a falubeli szépkorúak is elkezdték használni az internetet s ezzel is alátámasztva meglátásunkat, hogy nem tévedtünk, mikor elindítottuk a honlapunkat is. Emellett ha kisebb példányszámban, de minden hónapban a gyulafalviak a megszokott helyeken továbbra is megtalálják majd a Gyulafalvi Napló újabb példányait is.

Mindenképpen köszönet az olvasóknak, akik nélkül nem lenne ma faluújság, de azoknak a tanácstagoknak is, akik 2004 óta támogattak, a munkatársaknak, akik több-kevesebb ideig besegítettek a lap készítésébe, s nem utolsósorban Engi-Tápai Renátának, aki a kezdetek óta kitartóan lektorálja a Gyulafalvi Naplót.

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás