KARÓÜNNEP: Koszorúzás a temetőben (2019)

2019. október 27.
Írta: Fekete J. József Találatok: 3262

Évekre visszamenőleg október utolsó szombatján emlékeznek meg Bácsgyulafalván, vagyis Telecskán a falu 1883-as betelepítéséről.

A Szajánról és környékéről érkezett telepesek ugyanis ekkor foglalhatták el a számukra kijelölt 500 házhelyet és négy katasztrális hold megművelhető területet. A rendelkezésre álló területet egyenlő portákra osztották, határukat földbe vert karókkal jelölték meg, végül kalapból húzták ki, melyik házhely kié lesz. A telepesek azért költöztek Bánátból Bácskába, mert odahaza a 12 éven át ismétlődő árvíz okozta terméskiesés miatt nem voltak képesek fizetni kötelezettségeiket, ezért olyan helyre menekültek, ahol árvíz nem fenyegetheti őket. Szerencsére akadt vezetőjük, akit ugyan többször bebörtönöztek, de végül mégis kiharcolta, hogy a mai Bácsgyulafalva helyén 500 portát kapjanak. Ennyi család ide is települt, bízván abban, hogy a magukkal hozott dohánytermesztési ismeretek megtartják őket választott hazájukban. Megmaradtak, fejlődtek, a dohány fölépítette a falut, ma viszont már egyre kevesebben termesztik ezt a mezőgazdasági kultúrát, és a település is lassan elnéptelenedik.

A Karóünnep keretében a múlt szombaton a temetőben megkoszorúzták a telepítést vezető első helyi „bíró”, Sipos György és az első magyar katolikus telepesekkel Szajánból érkező első tanító, Nagy József sírját.

Fekete J. József

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi Televízió 
Menü
Időjárás