KARÓÜNNEP: Művelődési műsor (2019)

2019. október 28.
Írta: Fekete J. József Találatok: 3434

Bácsgyulafalva alapításának 136. évfordulója

Az alkalmi műsorra egybegyűlt közönséget Bezdán József, a Helyi Közösség Tanácsának elnök-helyettese köszöntötte, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület nevében Elvegyi Ákos szólalt fel. Az ünnepi műsorban a 2011-től működő citeracsoportok bácsgyulafalvi dalokat adtak elő. Kerepesi Enikő Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas, költő Tudod-e mit teszel? című versét tolmácsolta, a faluból elszármazott Imre Hildának a bácsgyulafalvi búcsúról írott elbeszélését Tóth Noémi előadásában élvezhette a közönség. Színpadra lépett a mindössze két éve alakított Bóbita és a 2012 óta működő Kitrákotty gyermek néptánc-csoport. Az ünnepségre Csátaljáról érkezett vendégeket a programban Szabados Ildikó középiskolai tanuló képviselte egy tréfás székely népmesének az előadásával. A Tápai Hagyományőrző Egyesület és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület 2003 óta szoros kapcsolatban áll egymással, évente közös műsorokat készítenek. A kapcsolat alapja, hogy a szegedi nagy árvíz elől több bánáti településre, többek között Szajánra is menekültek a tápéiak és a környező veszélyeztetett helységek lakói, egy részük tovább költözött az Aranka, a Béga megáradásakor az 1880-as évek elején, épp mint a mai Bácsgyulafalva alapítói.

A vendégek közül Török Dóra népdalcsokrot énekelt, a tiszai árvíz 140. évfordulójának emlékére tiszai népdalcsokrot adtak elő asszonytánccal és egy páros tánccal kiegészítve.

Végezetül a bácsgyulafalvi egyházi kórus tagjai a jelenlévőkkel együtt Német Sándornak, a bácsgyulafalvi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom kántorának orgonakíséretében elénekelték az Ó Nagy asszony című egyházi éneket.

A rendezvény közös vacsorával, táncmulatsággal zárult.

Fekete J. József

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás