CSALÁDI KÖR: Továbbadnák a gerincességüket

2020. október 24.
Írta: csaladikor.com Találatok: 3453

Bácsgyulafalva, azaz Telecska alapításának 137., valamint a színjátszás kezdetének 100. évfordulóját ünnepelte nemrég a nyugat-bácskai település. A járvány miatt az idei ünnepség a szokásnál sokkal visszafogottabb keretek között zajlott.

Október 24-én reggel a községháza előtti téren meghnílt a 100 év, 100 kép – 100 éves a magyar kultúra Bácsgyulafalván elnevezésű, a helyi színjátszás legszebb pillanatait az 1920-as évektől a mai napig bemutató fényképkiállítás. Délután Pásztor Árpád atya a temető nagykeresztjénél mondott imát az ősök lelki üvéért, majd az egybegyűltek lerótták kegyeletüket Sipos György, a település alapítója és Nagy József, a falu első tanítója sírja előtt.

A Helyi Közösség Tanácsa és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület a szegedi Ötágú Síp civil szervezet közreműködésével bő egy évtizede hozta létre a templom udvarában azt az emlékhelyet, ahol egy emléktábla, egy emlékkaró – azon 17 település neve, ahonnan a falu lakosainak ősei érkeztek -, valamint a dohánytermesztéshez szükséges kukák legjobb anyaga, egy szibériai szilfa található. A szegedi Ötágó Síp civil szervezet egyébként minden olyan településnek, ahol a nagy szegedi kirajzásból származó utódok élnek, ajándékozott ilyen szilfát. Ez a telecskai dombok legtetején, a templom udvarában levő emlékhely a faluban élők származásának a gyökereinek szimbóluma, egyúttal az ősök méltó emléke is. Az ünnepi szentmisét követően itt tartottak alkalmi műsort.

Bezdán József, a Helyi Közösség Tanácsának alelnöke ünnepi beszédében rámutatott, hogy egy éve még senki sem gondolta, hogy egy vírus a világban majd mindent a feje tetejére állít.

Az elmúlt 137 év során őseink túléltek sok ilyen hasonló emberpróbáló időszakot. Meggyőződésem, hogy mi is megbírkózunk ezen újabb kori megpróbáltatásokkal. Ehhez kérek a Jóistentől mindannyiunk számára erőt és kitartást. Valamint arra kérem a mindenhatót, hogy mint az előző 137 évben is, adjon elég bölcsességet az itt élő embereknek, hogy minden pillanatban meg tudják különböztetni a jót a rossztól, az igazságot a hazugságtól, az őszinte szeretetet és tiszteletet a hamis ármánykodástól és képmutatástól. Hiszek benne, hogy őseink gerincességét megörököltük és tovább tudjuk adni a gyermekeinknek, a felnövő generációknak – mondta Bezdán József.

Az írásos emlékek szerint kereken 100 éve, 1920 telén kezdett éledezni a telecskai magyar műkedvelő színjátszás és ekkor alakult meg az első műkedvelő gárda. Leggyakrabban népszínműveket, operetteket, de időnként drámákat is bemutattak, a legnépszerűbbek a dalos, táncos darabok, komédiák és bohózatok voltak. Művelődési ház híján kezdetben kocsmákban, mozgó színpadokon rendezték meg az előadásaikat.

Égető Éva, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egysület elnöke emlékezett, hogy a helyi művelődési élet melegágya az 1886-ban felépült úgynevezett kántoriskola volt, a Kultúrotthont pedig, amelyben az egyesület a mai napig is működik, 1971-ben adták át a rendeltetésnek.

Az utóbbi 20 évben újabb lendületet kapott a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. A már meglévő felnőtt és ifjúsági szekciók mellett gyermekcsoportokat indított. A csoportok vezetősével, oktatásával szakembereket bízott meg. Ez jó döntésnek bizonyult, amiről a számtalan sikeres bemutatkozás és a zsűri által kiosztott oklevél tanúskodik. A nehézségek ellenére mondhatjuk, hogy sikeres időszak áll mögöttünk, bizonyság erről a sok-sok rendezvény, kiállítás, könyvbemutató, kézműves-tevékenység, tánciskola, gyermekprogramok, vendégelőadások, falunapok, évfordulós ünnepségek, hazai és nemzetközi kulturális kapcsolatok épolása – emelte ki beszédében Égető Éva.

A százéves jubileumi rendezvénysorozatot és a Karóünnepet a Bethlen Gábor Alap és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta. Égető Éva elmondta, hogy emellett Zombor városától és a Magyar Nemzeti Tanácstól is kaptak támogatást, ugyanakkor a Petőfi Sándor MME nem tudna működni az anyaországi támogatók nélkül, melyek közül az egyik legjelentősebb a Csoóri Sándor Alap.

Tóth Imre

Fotók: Tóth Imre, Elvegyi Ákos

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás