Tizenhárom ovis 2020/21-es tanévben Bácsgyulafalván

2022. december 20.
Írta: Keszég Kornél Találatok: 1356

Bácsgyulafalván a falualapítást követően két évre az iskolai oktatás is elkezdődött. Az iskola 3. számú épülete, a mai óvoda 1906-ban készült el, ami azt jelenti 114 éve működik iskoláskor előtti foglalkozás a faluban.

Az idei is vegyes csoport. Milyenek az arányok?

Az idei tanévben 13 kicsi gyermek jár óvodába. 7 magyar nyelven, 6 szerb nyelven. Ebből 5 iskolaköteles magyar nyelven (2 kisovis is jár a foglalkozásokra), mind a 6 pedig szerb nyelven.

Erika, ahogy az előző tanév véget ért, erre a tanévre is rányomja bélyeget a vírus. Hogy néznek ki a mindennapok?

A vírus helyzet nagyon rányomja bélyegét erre a tanévre is, mivel semmilyen jellegű közös dolgot nem lehet együtt szervezni. Gondolok itt a jól működő műsorainkra, vásárokra, télapóvárásra. Semmit sem lehet megtartani, korlátozva vagyunk ebben, ami zavaró, mert ezek a gyerekek ugye mindenből kimaradnak, ami fontos lenne a közösségi életbe való bevezetéshez, az összetartáshoz, a kultúra ápolásához, és még reggelig sorolhatnám mennyi mindenhez még.

Tervek erre az évre?

Projektoktatás keretein belül folyik az oktatás, a témák feldolgozása tapasztalati úton történik, játékok, különböző ötletek megvalósítása által. Figyelembe véve a gyerekek, szülők ötleteit is. Hiányzik a szülőkkel való eddigi hatékony együttműködés, ami a személyes kontaktusokon, műhelymunkákon keresztül történt. Az idén erre sincs lehetőségünk, és ez megérződik. Nincs akkora összetartás, elidegenedik mindenki egymástól. Sajnos a gyerekek látják kárát.

Kupakgyűjtés, pet palackok gyűjtése ebben az évben is folytatódik?

A gyűjtés természetesen továbbra is működik, az idén ez az egyetlen dolog, ami sajnos megmaradt a korábbi évekhez viszonyítva.

Hogy készültetek a karácsonyra, hogy telt az advent?

Minden ablakot kidíszettünk, a 7 ablak díszeit 2 hétig készítették nagy szeretettel az ovisok.

Erre a tanítási évre mindenképp a járvány rányomja a bélyeget. Elmaradtak, elmaradnak az óvodások hagyományos műsorai, kezdve a nasugaras őszt, a karácsonyi műsort, télapóvárást. Ennek ellenére a szavak helyett most meséljenek a képek az ovisok foglalkozásairól.

Képek: Bezdán Mihalek Erika

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás