ANYAKÖNYVI HIVATAL

  • Találatok: 5267

Az anyakönyv az a hatósági nyilvántartás, amely közhitelűen tanúsítja a benne feljegyzett adatokat, illetőleg azok változásait. Az anyakönyvbe történő adatok bevezetésének hivatalos rendje az, hogy az anyakönyvbe csak jogszabályban meghatározott adatok vezethetők be, meghatározott formában és eljárás szerint. A születési, a házassági és a halotti anyakönyvbe kizárólagosan az erre feljogosított hivatalos személy, azaz az anyakönyvvezető végezhet bejegyzést.

Szinte az emberiség létével egyidős az a törekvés, hogy a kisebb nagyobb emberi csoportok, közösségek tagjait nyilvántartsák. Magyarországon a rendszeres adatnyilvántartás a római katolikus egyház 1563-as tridenti zsinatának döntése alapján kezdődött el. Ez időtől kezdve a plébániák négyféle anyakönyvet vezettek. Hasonló anyakönyvek vezetését hamarosan más egyházak lelkészei is megkezdték. 1827-től kezdve az államilag elismert egyházaknak két példányban kellett vezetni az anyakönyveket. A másodpéldányt az illetékes törvényhatóság levéltárában őrizték meg. A 19. század végére a vallási érdekkülönbségekből egyre több súrlódás, sérelem halmozódott fel. A Szapáry Gyula gróf vezette kormány úgy döntött, hogy a parlament elé terjeszti javaslatát az állami anyakönyvezés megteremtéséről.

Bővebben: ANYAKÖNYVI HIVATAL

Gyulafalvi Napló

  • Találatok: 4591

 Immár ötödik éve a Gyulafalviak szolgálatában

Öt évvel ezelőtt, 2004 nyarán a telecskai dombok kicsiny településén, Bácsgyulafalván megszületett a helyi tájékoztatás első rendszeres terméke a Gyulafalvi Napló. A környező települések mintájára itt is faluújságot indítottunk a falu lakosságának informálására. A cél az volt, hogy az embereknek elmondjuk, mi is történik a faluban. A tájékoztatás mellett később már próbáltuk bemutatni egyesületeinket, rendszeresen tudósítottunk az ünnepségekről, a HK munkájáról, iskoláról, óvodáról.
A kezdeti nehézségek után fejlődés tapasztalható. Polgáraink, ha kezükbe veszik a 42 példányt, láthatják, hogyan fejlődött, és lett tartalmasabb ez a kis helyi lap. A környező településeken kevés faluújság érte meg az első évfordulóját, nem a 42. számot. Mi megteszünk mindent, hogy fennmaradjon ez a sokak által kedvelt lap.
A terveink az elkövetkező évben a lap folyamatosságának a fenntartása, emellett rendhagyó kiadványok szerkesztése, valamint a lap internetes változatának, Bácsgyulafalva Honlapjának a fejlesztése.
A szerkesztőség köszönetet mond a HK munkasáinak, a helyi könyvtárnak, az egykori Telekunyhónak, az iskolának, óvodának a közreműködésért.


GYULAFALVI NAPLÓ SZERKESZTŐSÉGE
Fölszabadulás tér 1
25222 Bácsgyulafalva - SRB
telefon/fax: 00381/25-864-026
e-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Helyi Közösség Tanácsa

  • Találatok: 4632

Vasárnap választották meg a polgárok Bácsgyulafalván (Telecskán) a helyi közösség új összetételű tanácsát. A tizenegy mandátumért huszonnégyen indultak, mindannyian polgárok csoportjai jelöltjeként. A Tisztelettel–becsülettel elnevezésű csoport 11 jelöltet indított, a Lehet másképp 10-et, A szebb jövőért, A szebb és jobb Telecskáért, illetve A becsületesebb Telecskáért pedig egyet-egyet. A korábbi faluvezetés tizenegy tagja közül nyolcan újra jelöltként szerepeltek a szavazólapokon.

A helyi közösségből kapott, az 1480 szavazópolgár közül 609-en járultak az urnához, ezt a 41,5 százalékos arányt helyi szinten jelentősnek ítélik. A Tisztelettel–becsülettel csoport, amely voltaképpen a VMDK jelöltjeit fogja egybe, kilenc helyet szerzett meg, a Lehet másképp pedig, amit a VMSZ indított, kettőt.

Keszég Kornél - HK tanácselnöke – polgárok csoportja - VMDK

Németh István - HK tanács alelnöke - polgárok csoportja - VMDK

Mándity Rózsa – tanácstag - polgárok csoportja - VMDK 

Makó József – tanácstag - polgárok csoportja - VMDK 

Tamási Gabriella – tanácstag - polgárok csoportja - VMDK 

Cene Róbert - tanácstag -polgárok csoportja - VMDK 

Szabó Attila – tanácstag - polgárok csoportja - VMDK 

Tápai József – tanácstag - polgárok csoportja - VMDK 

Elvegyi Ákos – tanácstag - polgárok csoportja - VMDK 

Bálint Valéria – tanácstag - polgárok csoportja - VMSZ

dipl.ing. Jankovich Szilárd – tanácstag – polgárok csoportja – VMSZ

 

Helyi Közösség Tanácsának

VÉGREHAJTÓ BIZOTTSÁGA

Tápai József – elnök

Szabó Attila – alelnök

Kőműves Attila – kültag

Balog Attila – kültag

Topár István – kültag

Elérhetőségek:

tel/fax: 00381-25/864-026

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bácsgyulafalvi Hivatal

Felszabadulás tér 1.

25222 Bácsgyulafalva

Szerbia

polgármester: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás