Mesna Zajednica „Telečka“

Találatok: 8939

SAVET MESNE ZAJEDNICE

 

 


Zadnji izbori za izbor članova MZ je bio 17.avgusta 2008 godine. Mandat traje četiri godine. Na izborima se kandidovalo 46 osoba. Pored dve velike grupacije( grupa gradjana- Demokratska Zajednica Vojvodjanskih Mađara i „za lepšu Telečku”- Savez Vojvodjanskih Mađara), kandidovalli su se nekoliko ne zavisnih. Savet ima 11, na zadnjim izborima je grupacija DZVM dobio 10 člana a „za lepšu Telečku”jedan.

 

 

 

 

Keseg Kornel – predsednik MZ – grupa građana-DZVM

Nemeth Ištvan – potpredsednik MZ - grupa građana-DZVM
Mandić Roža – član - grupa građana-DZVM
Mako Jožef – član - grupa građana-DZVM 
Tamaši Gabriela – član - grupa građana-DZVM 
Toth Noemi - član - grupa građana-DZVM
Szabo Atila – član - grupa građana-DZVM 
Komuves Attila – član - grupa građana-DZVM 
Kormanjoš Ištvan – član - grupa građana-DZVM
Janković dipl.ing. Silard – član – grupa građana „ZA LEPŠU TELEČKU“ – DS-SVM
Elveđi Akoš – član – grupa građana – DZVM

IZVRŠNI ODBOR Saveta MZ „Telečka“
Kormanjoš Ištvan – predsednik IO
Komuves Attila – potpredsednik IO
Tapai Jožef – član iz reda građana
Kormanjoš Maria – član iz reda građana
Čizmar Norbert – član iz reda građana

SELO - Mesna zajednica Telečka nalazi se na istoku grada Sombora, udaljena od Sombora 25 km, na tromeđi grada Sombora, opštine Bačke Topole i opštine Kula. Geografske koordinate N 45°47´44” severne dužine i E 19°22´49”istočne geografske širine. Nadmorska visina je 115 metara. Selo se nalazi na zapadnom delu Telečanske-visoravni. Susedna sela su : Kljajićevo, Čonoplja, Stara Moravica, Gornja Rogatica, Sivac. Mesna zajednica „Telečka” organizovana na teritoriji neseljenog mesta Telečka i Jagnjevo salaši 6km udaljen od sela. Selo je osnovano 1883.godine, imenom Gyulafalva, kasnije Bácsgyulafalva a 1922. dobio ime Telečka. Naši preci su osnovali Telečku iz 13 banatskih sela, ali najveći broj doseljenika je iz naseljenog mesta Sajan iz okoline Kikinde. 2008.godine smo slavili 125.godišnjicu postojanja sela i 110.godišnjica od izgradnje rimokatoličke župne crkve „Velike Gospe Mađarara „ u Telečkoj. U selu radi Mesna zajednica koja obavlja komunalne poslove, održavanja vodovoda i vodovodne mreže. U istoj zgradi svoju delatnost obavlja i Mesna kancelarija. U selu postoji pošta, biblioteka sa više od 7.000 knjiga uglavnom na mađarskom jeziku, zdravstvena ambulanta. Postoji i osnovna škola „Kiš Ferenc” koju pohađa 103 đaka na mađarskom od 1-ga do 8-ga.razreda, 24-oro đaka na srpskom od 1-ga do 4-ga razreda, i predškolska ustanova sa 23-oje dece.
STANOVNIŠTVO – na zadnjim popisu stanovništva 2002.godine Telečka je imala 2.084 stanovnika od toga 78% mađara. Do 1995.godine u selu su živeli mađari 99%, ako ne računamo Jagnjevo salaše. Jagnjevo katastarski pripada Telečki, ali oni gravitiraju prema Kljajićevo jer je samo 2km udaljeno. Trenutno je broj stanovnika pao ispod 2000. 1930-te godine je broj stanovništva prekoračivalo 3.500 duša, od tad je u opadanju. Problem Telečke je isti kao i u drugim mesnim zajednicam sličnog broja stanovnika, mladi odlaze u gradove zbog nedostatka radnog mesta. Ostaju samo oni koji bave poljoprivredom. 
CIVILNA UDRUŽENJA – selo ima razna civilna udruženja. U Telečkoj je pre 30 godina izgrađeno pozorište sa kapacitetom za 500 gledalaca, koje je i dan danas jedno od najlepših i najopremljenijih u široj okolini. Tu se prikazuju predstave amaterskih telečanskih glumaca KUD "Petefi Šandor", a i razna gostovanja sa strane, kao i tradicionalne kulturne nedelje "Petospreg". Najveći je KUD „Petefi Šandor”, koja ima dramsku sekciju, sekciju ručnih radova, društvo ima cilj negujući i čuvajući od zaborava mađarski jezik i običaje. Pored KUD-a, imamo Lovačko društvo „Zec”, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Udružrnje Žena, Udruženja mladih, Društvo penzionera, i imamo Fond „Izvor”, koji ima cilj da sakupi dobrovoljne darove iz dijaspore za obnovu rimokatiličke župne crkve. Početkom 2009.godine je osnovano Udruženje za zaštitu prirode „Kesten”. 
PRIVREDA – MUZEJ DUVANA - Stanovništvo se bavi zemljoradnjom, a mali broj zaposlenih putuje u okolna mesta na posao. Telečka je poznat po uzgajanju duvana. Ovu tradiciju su još preci doneli iz Banata. Uzgajanje paprike za mlevenje je druga agrokultura koja ima tradiciju u selo, ali danas na najveći deo oranice seje se kukuruz. Pre nekoliko godina meštanin Kovač Ištvan otvorio je u vlastitoj kući Mujez Duvana. Čika Ištvan više decenija sakuplja specialne alate za uzgoj i obradu duvana. Muzeja će 2009. godine preseliti se u posebnu renoviranu kuću za Muzej Duvana i Muzej zanatlije kovača. 
SARADNJA SA MATICOM MAĐARSKOM – Mesna zajednica ima potpisanu deklaracija o bratskim odnosima sa samupravom Magyarszombatfa iz zapadne mađarske županije „Vaš”. A sa samoupravom Csátalja, nedaleko od srpske granice i Berega isto se odrzavaju bratski odnosi. A KUD „Petefi Šandor“ neguje bratske odnose sa Udruženjem „Tápai Hagyományőrző Egyesület”iz Tápé, nadomak Segedina.
SEOSKA SLAVA – telečanska rimo-kalolička župna crkva slavi slavu druge nedelje u oktobru, slavi „velike Gospe Mađara“. Tog vikenda selo se udvostruči po boju stanovništva, na kirbaju bivši telečani se vraćaju u svoje rodno mesto. Par sati ili par dana provedu zajedno, obiđu rodbinu, priljatelje. Ova slava je prava porodična slava, koja je specialna telečanska. Druga slava je DANI SELA, koja je sasvim suprotna od crkvene slave. Na ovoj manifestaciji koja je na kraju avgusta organizovana sa puno kulturnim i zanatlijskim programima, gde su prisutni i KUD-evi iz bratskih naseljenih mesta, kuva se paprikaš u više od 20 kotlića i servira se za više od 500 ljudi, koji su smeštani na trgu ispered zgrade mesne zajednice, u samom centru sela i posle paprikaša je ulični bal pod vedrim nebom!
SEOSKE NOVINE „GYULAFALVI NAPLÓ“- „DNEVNIK TELEČKE“ – je mesečnik, koji je doživeo 33.broj, koji izlazi u februaru 2009.godine. Jedinsvene seoske novine na teritoriji Grada Sombora, a i u Zapadno Bačkom okrugu. Novinu je osnovao MZ 2004.godine, za bolju informisanje građana u naseljenom mestu Telečka. Izdaje se na mađarskom jeziku, štampa se na 8 strana A5 formata, glavni urednik od početka Keseg Kornel, sadašnji predsednik saveta MZ.

U nadi Vašeg skorog dolaska u našu MZ srdačno Vas pozdravljamo.


Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás